Westmalle - Op 25 en 26 september 2024 gebeurde er iets unieks in de Belgische bierwereld. Voor het eerst in 230 jaar liet de trappistenabdij van Westmalle bezoekers toe in haar legendarische brouwerij. Dit exclusieve moment gaf bierliefhebbers en nieuwsgierigen de kans op een zeldzame blik achter de muren van deze wereldberoemde abdij. Of het een succes was? De Trappisten deden zelfs straffer dan de voorverkoop van Tomorrowland. In exact 2 minuten en 40 seconden waren alle beschikbare 1.500 tickets voor het brouwerijbezoek de deur uit. Het verhaal was mooi. Elk ticket stond garant voor een bezoek aan de brouwerij. Als bonus werd de opbrengst van de bezoekdagen geschonken aan Coda vzw, de organisatie die palliatieve zorg voorziet.

De 2 minuten en 40 seconden waren ook voor mij te snel. Op het moment dat ik de juiste dag en het uur had gekozen, was de voorverkoop al ten einde. Alle tickets waren weg. Boeken toe. Hier had ik dan weken naar uitgekeken. Op enkele minuten tijd spatte de droom van een historisch bezoek uiteen. Grote frustratie? Da’s zacht uitgedrukt. En ik was niet de enige teleurgestelde aspirant Trappist-bezoeker.
Testmoment
De gemiste kans blijft weken knagen. Tot we, via via en totaal onverwacht, de vraag krijgen of we willen fungeren als ‘testpubliek’ voor de gegeerde bezoekdagen van de Trappisten van Westmalle. We moesten wel snel beslissen. Hadden we interesse? Kakt een beer in het bos? Vandaar dat we, samen met enkele honderden bierliefhebbers, een week voor de officiële bezoekdagen gingen oefenen. Het testmoment is net zoals de officiële bezoekdagen op een weekdag. Op een normale productiedag waarop er zowel gebrouwen als gebotteld wordt. De broeders Trappisten krijgen we niet te zien. Da’s wel jammer. We hadden immers gehoopt en zelfs een beetje verwacht om te worden ontvangen door Mr. Abt himself. Helaas. De broeders moeten al het werk niet zelf meer doen. Daar hebben ze intussen personeel voor. De mannen zitten nog wel in de raad van bestuur.

Brouwen in het geborgene
De abdij van Westmalle, gesticht in 1794, is een van de weinige trappistenbrouwerijen ter wereld. Hier wordt onder het toeziende oog van de monniken gebrouwen volgens eeuwenoude tradities. Bieren zoals hun Westmalle Dubbel en Tripel die wereldwijd geroemd worden om hun diepe smaak en complexe karakter. Normaal blijft het brouwproces strikt binnen de abdijmuren, maar uitzonderlijk werd deze stilte doorbroken. Bezoekers kregen de kans om te ontdekken hoe de monniken hun bieren brouwen met zuiver water, kwaliteit mouten en hun eigen gistcultuur. Van de imposante, antieke koperen brouwketels (die al een tijd niet meer in gebruik zijn) tot de rijpingstanks en de bottelarij. Elke stap van het proces werd zorgvuldig uitgelegd.
Uitzonderlijk
Dat de abdij haar deuren opende, was een uitzonderlijke gebeurtenis. De monniken van Westmalle leven volgens de regel van Benedictus, waarbij rust, gebed en arbeid centraal staan. Bier brouwen is voor hen geen commercieel doel. Het is een manier om in hun levensonderhoud te voorzien en goede werken te steunen. Dat ze nu voor het eerst bezoekers toelieten, toont de groeiende erkenning voor hun ambacht en erfgoed. Voor wie erbij was, was dit een once-in-a-lifetime ervaring. Ticket gemist? Ga voor een troostmoment. Schenk een Westmalle Tripel of Dubbel in. Proef en laat je genietend meevoeren door de rijke geschiedenis van dit bijzondere bier. En schrijf je snel in voor de nieuwsbrief van de Trappisten van Westmalle. Intussen is het duidelijk dat de abdij opnieuw haar brouwerij openstelt voor het grote publiek. Meer nog, dat het een jaarlijkse traditie wordt. De bezoekmomenten voor 2025 zijn woensdag 24 en donderdag 25 september. Alle tickets voor de 2025 editie zijn (alweer héél snel) uitverkocht. Laat de eerste edities een les zijn. Heb je tickets op je verlanglijst? Oefen alvast de reserveerprocedure.
Vaasje
Het bezoek aan de brouwerij van de Trappisten van Westmalle wordt afgesloten zoals de traditie wil: met een proeverij. En ook nog met een cadeautje. We krijgen een bierglas van de Westmalle Extra mee naar huis, het nieuwste lid van de Westmalle glazen collectie. Geen tulpglas zoals standaard voor zowat alle Belgische trappisten beschikbaar is, maar een klassiek ‘vaasje’. De inspiratie voor het nieuwe glas komt uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Deze glazen zonder voet, zijn vaak voorzien van emaillen bedrukkingen en zilveren randen. Zo brengt het Westmalle Extra-glas niet alleen ode aan de traditie, maar is het ook modern en eigentijds.
Wist je dat:
- Jaarlijks brouwen ze in Westmalle 120.000 hectoliter trappistenbier, goed voor ongeveer 36 miljoen flesjes in 1,4 miljoen bakken en 17.000 vaten.
- Dit komt neer op ongeveer 36 miljoen glazen Westmalle.
- Als je al die bakken achter elkaar zet, kun je een roadtrip maken van Westmalle naar Westvleteren, Chimay, Orval en eindigen in Rochefort.
Reactie plaatsen
Reacties